Offcanvas Section

ŽRK "BORAC" (nadimak: osice) je ženski rukometni klub iz Banje Luke, Republike Srpske i BiH. Osnovan je davne 1955. godine a sjedište kluba je u ulici Petra Rađenovića br. 29 u Banjoj Luci. Naš klub se u u sezoni 2019/2020 takmiči u Premijer ligi BiH za žene (prva ekipa) dok se naša druga ekipa takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske za žene.

U takmičarskim sezonama 2007/2008, 2008/2009. i 2011/2012. klub je osvojio duplu krunu u ženskom rukometu BiH, pobjedivši u tim sezonama i u Premijer ligi BiH i u Kup-u BiH. Titulom prvaka BiH okitio se ukupno pet puta a Kup BiH je osvajao u 6 navrata. U 2010. godini naš klub je osvajao šampionsku titulu bez ijednog izgubljenog boda, ostvarivši 19 pobjeda u isto toliko mečeva. Ženski rukometni klub "BORAC" je 2010. godine proglašen za najbolji ženski sportski kolektiv u BiH od strane Sportskog saveza BiH.

U sezoni 2018/2019 ekipa našeg kluba je osvojila titulu šampiona Prve lige Republike Srpske i tim rezultatom se u narednoj sezoni vraća u elitno premijerligaško takmičenje na nivou Bosne i Hercegovine.

Kontakt telefon

065/668-409

Radno vrijeme

Ponedeljak-petak 8.00h - 14.00h
srenfrderues

Kontakt telefon

+38765/623-490

Radno vrijeme

Ponedeljak-petak 8.00h - 14.00h

Ženska rukometna seniorska reprezentacija BiH nakon više od decenije ponovo će igrati u kvalifikacijama za velika takmičenja. Tako je odlučio Upravni odbor Rukometnog saveza BiH na čijoj sjednici je predloženo da direktor bh. selekcije bude Emir Grabčanović, koji treba napraviti plan rada nakon čega će se krenuti u potragu za selektora.

Da se uopšte danas u Bugojnu priča o bh. reprezentaciji najzaslužniji je aktuelni direktor Ženskog rukokometnog kluba Borac, Darko Savić.

Rukometni fanatik iz Banjaluke u posljednje vrijeme bio najveći zagovrnik da se ponovo oformi bh. tim i da BiH ne bude vjerovatno jedina zemlja u Evropi bez seniorske reprezentacije, a u vezi s tim je nedavno pokrenuo i onlajn peticiju „osnivanje ženske reprezentacije“.

Istu je podržao veliki broj ljudi, sportski radnika iz cijele BiH. Svoj potpis je stavila između ostalih po mnogima najbolja rukometašica svih vremena Svetlana Ceca Kitić.

Sve je to urodilo plodom, pa ćemo već ove godine bh. seniorske gledati na evropskim terenima.

Izvor: www.nezavisne.com

0
Shares