Offcanvas Section

ŽRK "BORAC" (nadimak: osice) je ženski rukometni klub iz Banje Luke, Republike Srpske i BiH. Osnovan je davne 1955. godine a sjedište kluba je u ulici Petra Rađenovića br. 29 u Banjoj Luci. Naš klub se u u sezoni 2019/2020 takmiči u Premijer ligi BiH za žene (prva ekipa) dok se naša druga ekipa takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske za žene.

U takmičarskim sezonama 2007/2008, 2008/2009. i 2011/2012. klub je osvojio duplu krunu u ženskom rukometu BiH, pobjedivši u tim sezonama i u Premijer ligi BiH i u Kup-u BiH. Titulom prvaka BiH okitio se ukupno pet puta a Kup BiH je osvajao u 6 navrata. U 2010. godini naš klub je osvajao šampionsku titulu bez ijednog izgubljenog boda, ostvarivši 19 pobjeda u isto toliko mečeva. Ženski rukometni klub "BORAC" je 2010. godine proglašen za najbolji ženski sportski kolektiv u BiH od strane Sportskog saveza BiH.

U sezoni 2018/2019 ekipa našeg kluba je osvojila titulu šampiona Prve lige Republike Srpske i tim rezultatom se u narednoj sezoni vraća u elitno premijerligaško takmičenje na nivou Bosne i Hercegovine.

Kontakt telefon

065/668-409

Radno vrijeme

Ponedeljak-petak 8.00h - 14.00h
srenfrderues

Kontakt telefon

+38765/623-490

Radno vrijeme

Ponedeljak-petak 8.00h - 14.00h

Da imamo žensku reprezentaciju ne bismo se osramotili na Evropskom prvenstvu, čak mislim da bismo bili i te kako konkurentni, naglasio je ovo Darko Savić, istaknuti rukometni radnik i aktuelni direktor Ženskog rukometnog kluba Borac.

Dok je ženski rukomet u velikoj ekspanziji, posebno u regionu, što potvrđuje Euro koji je u toku u Danskoj, a na kojem su učešće uzele četiri reprezentacije iz okruženja (Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija), u BiH više od decenije ne postoji ženska seniorska reprezentacija BiH. Posljednji put bh. rukometašice su zvaničan meč odigrale još davne 2008. godine. U Rukometnom savezu BiH su se godinama pravdali kako je za sve kriva finansijska situacija, ali očito je da u kući bh. rukometa ne postoji želja ni volja da se oformi ženski bh. tim.

Bilo je raznih pokušaja da se to uradi, ali završavalo je uglavnom na pričama. Direktor Borca u posljednje je vrijeme bio najveći zagovornik da se reprezentacija vrati u pogon, ali njegova inicijativa još nije prihvaćena od svih u RS BiH.

"Dok je ovakav Upravni odbor, to očito neće biti moguće. Ja sam sve pokušavao preko Marinka Umičevića, koji me podržao, navodno je bila oformljena i komisija, koja se nikad nije sastala. Nekome nije u cilju i interesu da imamo žensku reprezentaciju BiH. Pokretanje sa mrtve tačke vidim tek u novom sazivu UO RS BiH", ističe Savić.

Ambiciozni direktor Banjalučanki, koje je vratio u vrh bh. rukometa, naglašava da bi reprezentacija BiH imala i više nego konkurentnu ekipu.

"Ima potencijala, ali i kvaliteta. Mi praktički imamo spisak igračica, neke recimo nastupaju u prvim ligama Njemačke, Francuske, Danske, uz nekoliko igračica iz Premijer lige to bi bio vrlo respektabilan tim koji bi se nosio sa većinom selekcija koje trenutno nastupaju na Evropskom prvenstvu. Jasno je da se favorizuje muška reprezentacija, a ja smatram da bi ženska sa mnogo manje novca bila bolja od muške", kazao je Savić i dodao:

"Žao mi je djevojaka prema kojima se čini nepravda i uništava šansa za napredovanje i igranje u jačim ligama. Trenutna golmanica Hrvatske Tea Pijević je 2012. godine bila u Borcu, Ćamila Mičijević je igrala Premijer ligu. Nije ni mogla da igra za BiH jer reprezentacija ne postoji. Ostaje nada da će se nešto promijeniti naredne godine".

Inače, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema oformljenu seniorsku rukometnu reprezentaciju, pa onda i ne čudi da igračice rođene u BiH nastupaju za druge reprezentacije.

Danas polufinala na EP

Evropsko prvenstvo u Danskoj ulazi u završnicu. U petak će biti odigrani polufinalni susreti. Rukometašice Hrvatske će se od 18 sati za veliko finale boriti protiv aktuelnih prvakinja Evrope Francuskinja, dok će od 20.30 na programu biti drugi polufinalni meč između Norveške i Danske. Finale se igra u nedjelju.

Izvor: www.nezavisne.com

Generalni sponzor

0
Shares